Ecologisch

Wat is een ecologische tuin?
En waarom wil je dat?

Laten we eerlijk zijn, de meeste tuinen in Nederland staan er vrij bedroevend bij. Ze bestaan voornamelijk uit tegels of een strak gazon.

In deze tuinen kunnen insecten en dieren geen voedsel vinden. Je ziet er dus ook geen vlinders of libelles vliegen. Daarnaast is de bodem van onze tuinen in een slechte toestand, omdat we organisch materiaal vaak weghalen. We vinden al die blaadjes en beestjes lastig en neigen ertoe ze te verwijderen.

Het gevolg is een slecht bodemleven en ziektes in onze tuinen. Waardoor we steeds nieuwe planten moeten kopen, omdat de oude doodgaan.

Ik ben ervan overtuigd dat je prachtige en langlende borders krijgt, als je tuin natuurlijker inricht. Ook zul je met veel meer plezier kijken naar de bladeren, diertjes en alles wat er groeit.

Hoe staat het met de meeste tuinen?

Bij ecologisch tuinieren werk je samen met natuur. Je maakt gebruik van het ecosysteem en natuurlijke kringlopen om je tuin te onderhouden. Zo’n ecosysteemdienst is bijvoorbeeld, dat er in de natuur voor elke ziekte of plaag een natuurlijke vijand is. Denk aan de lieveheersbeestjes die luizen opeten. Je kunt dit ook ecologisch tuinieren noemen of natuurvriendelijk tuinieren.

Zo gebruik je de natuur om een evenwicht te creëren in je tuin, en heb je er eigenlijk een soort gratis tuinman bij die als vanzelf handige klusjes voor je doet en je tuin gezond houdt :).

Wat is een ecologische tuin?

Wat zijn de misverstanden over dit soort ecologische tuinen?

Mensen denken bij een ‘ecologische tuin’ vaak aan verwilderd en rommelig. Dat je de natuur maar zijn gang moet laten gaan en je genoegen moet nemen met aangevreten planten.

En vooral: dat een natuurinclusieve tuin vooral functioneel is. Dus dat de composthoop, de regenton en de bergen snoeiafval het uiterlijk van de tuin bepalen. Zolang de natuur er maar blij van wordt.

Dat klopt niet, zeker niet als je mij je tuin laat ontwerpen. Een goed ontworpen natuurinclusieve tuin is prachtig én functioneel.

Minder kosten - Een ontwerp laten maken is een investering. Maar een goed ontwerp betekent een helder plan hebben, hergebruik van materialen, sterke planten en een toekomstbestendige inrichting. Dus minder kosten later voor herstel en onderhoud van je tuin.

Minder werk - Ook een natuurinclusieve tuin heeft onderhoud nodig. Maar dat onderhoud is minder intensief dan de meeste tuinen, zelfs een tegeltuin! Bovendien is het onderhoud leuker. Je maakt de seizoenen mee in je tuin en leert veel over de natuur in je tuin.

Je helpt de insecten - In een natuurlijke tuin is er meer voedsel en zijn er meer schuilplekken voor insecten. Dat zorgt weer voor meer biodiversiteit, sterkere planten en meer oogst. Zelfs als je maar een klein tuintje hebt.

Beter leefklimaat in je buurt - Wist je dat in een groene buurt de temperatuur op een hete zomerdag wel vijf graden lager kan zijn? Elk stukje groen telt hierbij, ook dat van jou.

Meer genieten - In de zomer kun je in de schaduw van een boom in je tuin aan de hitte ontsnappen. En bij een hoosbui zie je het kostbare regenwater niet wegvloeien naar het riool, maar de plantjes voeden. En dan heb ik het nog niets eens over de prachtige planten in je tuin, waardoor je je thuis in een soort oase waart. Dat is genieten.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de uitgangspunten van een
natuurinclusieve tuin?

Een natuurinclusieve tuin is een gezonde tuin. Kijk eens op een andere manier naar je tuin. Zie je tuin als een ecosysteem, een plek waar alles met alles verbonden is.

Bodemdiertjes maken van dode bladeren nieuwe aarde. Die aarde is dan weer voedsel voor een zaadje dat uitgroeit tot een plant. Op die plant legt een vlinder zijn eitjes. Deze worden rupsen. Die lekkere rupsen lokken dan weer een vogels naar je tuin. Die zorgen ervoor dat de rupsen niet onbeperkt hun gang kunnen gaan en het blad kans krijgt te herstellen.

Met een natuurinclusief ontwerp van je tuin, leggen we samen de basis voor deze kringlopen.

Kringloop

Om in jouw tuin te kunnen leven hebben dieren en insecten voedsel en schuilplekken nodig.

Vogels, vlinders, bijen en egel, allen zijn ze gebaat bij inheemse beplanting. Sommige zijn zelfs afhankelijk van heel specifieke soorten.

Inheemse planten zijn planten die van oudsher in jouw gebied groeien en daarom ook beter aangepast zijn aan het klimaat en de grond in je tuin. Ook zijn zijn beter beschermd tegen schimmels en parasieten, omdat ze samenwerken met andere organismen in je bodem.

In beplantingsplannen maak ik gebruik van inheemse soorten. Ik kijk daarbij ook heel goed naar de standplaats.

In een tuin is sierwaarde ook erg belangrijk. Ik combineer daarom vaak inheemse planten met planten met een kleur of uitgesproken vorm.

Inheemse beplanting

Zonder water geen leven. Waterplekken zijn ontzettend belangrijk in je tuin. Denk aan vijvers, wadi’s en drinkbakjes voor vogels. Maar ook grond met een gezond bodemleven, die water goed vasthoudt.

Ruimte voor water

Te veel water kan ook een probleem zijn in je tuin. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met sterke hoosbuien. Deze vormen een grote uitdaging voor het riool in jouw straat. Een groene tuin met een goede waterhuishouding houdt water vast en geeft ruimte aan overbodige water om weg te stromen naar het grondwater. Hiermee help je om wateroverlast in je straat te verminderen en ben je goed voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatbestendig

De productie en transport van sierplanten en nieuwe tuinmaterialen kost veel energie en grondstoffen. Tegelijkertijd zijn er in tuinen vaak veel bruikbare materialien en planten aanwezig. Van oude klinkers kan je een stapelmuur maken. Met snoeihout maak je een nieuwe omheining voor een border. Juist door elementen nieuw leven te geven, kun je een mooie karakteristieke tuin maken. En hergebruik is ook besparen op kosten.

Hergebruik